пʼятницю, 27 липня 2018 р.

                                                          Зелена Садиба Атманаю

На мальовничому Азовському узбережжі третій рік поспіль працює «Зелена садиба Атманаю»

Третє літо одна з 34-х садиб зеленого туризму Запорізької області – «Зелена садиба Атманаю» - збирає дітлахів і поціновувачів аутентичної української культури з України та Європи. У колись покинутій і занедбаній хаті сьогодні працює центр народного мистецтва і творчості, організовуються майстер-класи.
Проект є соціальним. Влітку і восени майстер-класи на території об’єкту відвідують більше тисячі дітей як із місцевої школи, так і ті, які приїздять сюди на відпочинок. Заняття з ними проводять волонтери – вчителі Атманайської загальноосвітньої школи, які підтримали ідею ініціатора та керівника «Зеленої садиби Атманаю» Галини Карабут і зголосилися працювати безкоштовно в період власних відпусток і вихідних днів.  Вчергове, під час робочої поїздки по території, якою опікується, зелену садибу відвідав депутат облради Геннадій Шевченко. У садибі якраз проходили майстер-класи для дітей з виготовлення дідухів, ваз та вишивки.  Варто відзначити, що на майстер-клас до садиби завітали не лише учні місцевої школи, але й діти, які приїхали з інших куточків України на відпочинок до моря. Всі вони відзначають, що у тут цікаво проводити час і спілкуватися з однолітками, а також виготовляти аутентичні сувеніри.  За словами Геннадія Шевченка, Атманай – дуже цікаве місце.– І те, що жителі цього краю шанують і розвивають свою історію, – варте поваги.  Наша ж справа – допомогти цим людям-ентузіастам, адже у нас спільна мета – привернути увагу туристів до нашого краю і тим самим дати новий поштовх до розвитку села, - зазначив депутат.
Геннадій Шевченко відвідує садибу не вперше, переймаючись долею створеного туристичного осередку, при необхідності надає допомогу. Ось і цього разу, під час чергової робочої поїздки до Якимівського району, Геннадій Шевченко ознайомився з напрацюваннями садиби, поспілкувався з колективом її працівників і визначив коло першочергових питань функціонування туристичного об’єкту. Геннадій Шевченко звернув увагу, що попри старання працівників зеленої садиби, суттєву перешкоду розвитку туристичного потенціалу становить занедбана дорога між Кирилівкою та Атманаєм. Селяни називають її «дорогою життя».  Ґрунтова, без асфальтного покриття, у дощову погоду вона перетворюється на дорожню пастку для автотранспорту, тож частими тут бувають випадки «порятунку»  легкових автівок за допомоги трактора.  Інший вихід – дістатися сюди в об’їзд, що на 50 кілометрів подовжує шлях бажаючих відвідати унікальний туристичний об’єкт, тож Геннадій Шевченко відзначив, що тримає проблемне питання, з яким до нього вже звернулися місцеві жителі, на депутатському контролі. 
За словами керівниці садиби зеленого туризму Галини Карабут, за час існування садиби тут побувало чимало гостей не тільки з різних куточків України, але й з-за кордону. В різні куточки світу вони увозять про Атманай і Запорізький край тільки гарні спогади і оригінальні поробки.  Цей туристичний об’єкт, який демонструє позитивні напрацювання і дає поштовх для розвитку села, за підтримки обласної ради, має неабиякий потенціал і гарне майбутнє, - впевнений депутат облради Геннадій Шевченко.
 Дата публікації: 27.07.2018  http://zor.gov.ua/content/na-malovnychomu-azovskomu-uzberezhzhi-tretiy-rik-pospil-pracyuye-zelena-sadyba-atmanayu