неділю, 18 червня 2017 р.

  Володимир Степаненко                                          ( Facebook,18.06.2017)
Сьогодні моя розповідь про зелену садибу села Атманай Якимівського району Запорізької області та про чудових людей, які її заснували – місцеву вчительку Галину Карабут (авторка соціального проекту) та голову сільської ради Ігоря Сажнєва. Нажаль, ми дуже мало знаємо про неймовірну степову красу та не менш цікаву історію рідного краю. Село Атманай розташувалося на узбережжі Утлюцього лиману. Саме тут - морське степове повітря, теплий мілководний лиман, що дає змогу швидко прогріватися воді, віддаленість від міста, промисловості, екологічні продукти харчування, незнайомі куточки дикої природи, численні представники флори і фауни, занесені до Червоної книги України, і багато іншого. Досі залишилися будови колишніх володінь садівника та землероба, француза за походженням, Луї Філібера: склади, садиба, житлові будинки барачного типу, зруйновані пристань, залізнична вузькоколійка, знамениті філіберівські сади і оранжереї.
Родзинка села — «Арка миру», яку збудували наші земляки. Саме ці люди разом із не байдужими до рідного краю односельцями і спланували досить цікаву, а головне корисну, програму створення умов для розвитку зеленого туризму у Атманаї. Галина Карабут розробила і втілила разом із однодумцями тривалий проект «Фестиваль Арка Миру». А тепер вона планує налагодити роботу літнього мовного табору для дітей і молоді у Атманаї, щоб як місцеві, так і приїжджі діти мали змогу збагачувати та закріплювати знання з англійської мови.
В Атманаї, нажаль, немає розвинутої інфраструктури, відсутні заклади харчування, банки та банкомати, не зовсім якісний зв’язок, Інтернет та ін. Але, сподіватимемося, що люди, які хочуть відчути на собі усі переваги саме натурального еко-туризму, будуть готові тимчасово пожити із обмеженням досягнень сучасності, адже суть даного виду туризму полягає у наближенні до матінки-природи. Можна багато розповідати про красу і неповторність атманайської природи, але тільки побувавши тут, можна відчути її унікальність і гостинність місцевих людей. Саме тут, посеред спокою природи, прагнуть утомлені від повсякденної метушні люди відновити душевну гармонію, сили і здоров’я.
За рахунок популяризації географічної і історичної цінності запорізького краю та творчості місцевих майстринь підніметься рівень зеленого туризму на територіях. Завдяки цьому значно збільшиться коло шанувальників та покращиться матеріальне становище мешканців громади, зросте творчий потенціал підростаючого покоління. Кожен із відвідувачів матиме змогу ознайомитися із інвестиційною привабливістю Атманайської сільської ради. На шляху до атманайського зеленого туризму усіх сміливців очікує певний екстрим, але той драйв який ви отримаєте – не похожий ні нащо інше! І це точно!
Дуже приємно, що Атманайська сільська рада фінансово підтримує проект зеленої садиби.
А якими варениками нас пригощали пан Ігор та пані Галина – просто не передати. З картоплею, сиром, черешнею та заправлені домашньою сметаною…. Приїздіть до Атманаю та побачите цю красу і теплоту на власні очі.